Bijstand als doodstraf dreigt

Go down

Bijstand als doodstraf dreigt

Post  Yoke on Wed May 13, 2009 10:35 am

De Telegraaf
Wo 29 april 2009

DEN HAAG - Nederlanders die in het buitenland zijn opgepakt en het risico lopen de doodstraf te krijgen, kunnen voortaan in aanmerking komen voor rechtsbijstand. Als het nodig blijkt, zal Nederland meebetalen aan de verdediging.

De opgepakte Nederlander moet zelf in overleg met een advocaat beslissen hoe zij zich zullen verdedigen tegen een doodvonnis. De advocaat zal ook intensief contact onderhouden met de Nederlandse ambassade en zonodig het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat overleg moet leiden tot een goede juridische en diplomatieke inzet om uitvoering van een doodvonnis te voorkomen.

Momenteel dreigt wereldwijd voor drie Nederlanders de doodstraf. Twee van hen krijgen al extra rechtsbijstand. Het gaat om Ang Kiem Soei en Dick Nicolaas, die in Indonesië tot de doodstraf werden veroordeeld voor hun vermeende betrokkenheid bij de productie van xtc. Voor een derde Nederlander voor wie in het buitenland de doodstraf dreigt, wordt momenteel nog gekeken of die rechtsbijstand krijgt.

„Nederland is uitgesproken tegenstander van de doodstraf, waar ook ter wereld”, schrijft Verhagen. Daarom heeft het kabinet besloten de ondersteuning van veroordeelde Nederlanders te verruimen. Daar worden wel enkele voorwaarden aan verbonden. Nederland kijkt onder meer naar de financiële positie van de veroordeelde landgenoot.
avatar
Yoke
Admin

Posts : 155
Join date : 2009-04-04
Location : netherlands

http://www.facebook.com/yoke.jaken

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum